Tarhana kuruturken nelere dikkat edilmeli?
Kurutma sırasında dikkat edilmesi gerekenler: Tarhana yapımında yoğurt ve çeşitli sebzeler kullanıldığı için vitamin kaybını ve çeşitli bozulmaları önlemek için kurutma sırasında direkt güneş ışığına maruz bırakılmamalıdır.
Tarhana pişirirken ekşi olmaması için ne yapmalı?
Doğrudan güneş ışığına maruz bırakılırsa, Tarhana ekşir. Hafif ekşi, hoş kokulu ve aromatik bir Tarhana için ideal bekleme süresi 10 ila 12 gün arasındadır. Bu süre, saklama yerinin nemine ve sıcaklığına bağlı olarak değişir. Tarhananızın ekşimemesini veya hatta tatlı olmasını istiyorsanız, 21 gün saklayabilirsiniz.
Tarhana böceklenmemesi için ne yapmalı?
Böceklenmeyi önlemek için tarhanayı bir veya iki defne yaprağı ile birlikte cam kavanozda saklayın. Tarhana Çorbası Tarifi; Malzemeler: 5 yemek kaşığı tarhana.
Tarhana hamurunun içine ne konur?
Kullanılan Malzemeler Bu aşamada süzme yoğurt, un, tuz, tarhana otu ve baharatlar eklenir. Tüm bu malzemeler yaklaşık 5 dakika yoğurularak tarhana hamuru elde edilir.
Tarhana güneşte mi kurutulur yoksa gölgede mi?
Tarhana hamurunu günde bir veya iki kez çevirin. Tarhana hamurunu doğrudan güneşe maruz bırakmayın. Bu, tadı ve rengi üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olacaktır. Gölgede tuttuğunuz tarhana parçalarını tamamen kuruduğunda toplayın.
Tarhana hamurunun üstü kapatılır mı?
İyi yoğrulan Tarhana hamurumuz büyük bir kaseye alınır, üzerine hafifçe un serpilir ve temiz bir bezle örtülür. Günde 2-3 kez 5-7 gün yoğrulur. Mayalı olduğu için şişer.
Tarhana kaç gün mayalanmalı?
Tarhana hamurunu kendi mayamızla 9-10 gün mayalandırıyoruz. Yöresel tabirle “kabarıyor”. 3 günlük yoğurma rutiniyle 9 günün sonunda; kurumuş Tarhana hamurundan topaklar alınıyor, elekten geçiriliyor ve elle ufalanıyor.
Tarhana hamurunun üstü neden beyazlar?
Zira tarhana direkt güneş ışığına maruz kaldığında içeriğindeki pek çok yararlı madde, özellikle de vitaminler kaybolabiliyor ve rengi değişebiliyor.
Tarhana bozulmasın diye ne yapılır?
Taze tarhana, hava geçirmez bir kapta veya plastik torbada buzdolabında saklanmalıdır. Bu yöntem tarhananın bozulmasını önler ve lezzetini korur. Buzdolabındaki sabit koşullar, taze tarhananın kalitesini uzun süre korumasına yardımcı olur.
Tarhana tatlı olması için kaç gün bekletilir?
Tarhana hamurunun bekleme süresi genellikle 1 ila 2 hafta arasında değişir. Bu süre zarfında hamurdaki yoğurt ve baharatlar fermente olur ve lezzeti yoğunlaşır. Fermantasyon süreci tarhananın kendine özgü ekşi tadını ve kokusunu yaratır.
Kuru gıdaların kurtlanmaması için ne yapmalı?
Bu nedenle bakliyatları kuru, serin, karanlık ve hava geçirmez kaplarda saklamak gerekir. Cam kavanozlar, metal kutular veya plastik kaplar ideal saklama kaplarıdır. Bakliyatları buzdolabında veya dondurucuda da saklayabilirsiniz. Bakliyatların bozulmasını ve böceklerin yerleşmesini önlemenin püf noktası defne yaprağıdır.
İyi tarhana nasıl anlaşılır?
Tarhana nemli kokuyorsa ve kötü bir koku yayıyorsa, bozulmuş demektir. Tarhananın rengi turuncudan siyaha dönmeye başlarsa, muhtemelen böcek bulaşmıştır ve kullanılmamalıdır. Tarhana çok ekşi ve normalden farklı bir tada sahipse, bozulmuş olabilir.
Tarhana yaparken domatesin kabuğu soyulur mu?
Domates ve biberler pişirilir, soyulur ve püre haline getirilir. Soğanlar temizlenir ve robottan geçirilir. Bu malzemeler ancak büyük bir kaseye sığar.
Tarhana hangi aylarda yapılır?
Tarhananın hazırlanması sebzelerin en taze ve en bol olduğu yaz sonu ve sonbahar başında başlar. Ağustos ve Eylül ayları tarhana hazırlamak için ideal zamanlardır. Bu dönemde domates, biber ve diğer sebzeler en olgun hallerindedir. Bu nedenle kullanılan yiyecekler tarhananın lezzetini artırır.
Tarhana yaparken maya katılır mı?
Tarhananın bol miktarda probiyotik ve vitamin içermesini sağlamak için doğal maya (tarhana veya ekşi maya) kullanmanız, tarhanayı her gün besleyip yoğurmanız, mayalanma sürecinde doğru sıcaklıkta ve güneş ışığından uzak tutmanız gerekir.
Tarhana kuruturken neden küflenir?
Tarhanayı istediğiniz büyüklüğe getirdikten sonra tekrar kurutmanız önemlidir, aksi takdirde uzun süre muhafaza edemezsiniz ve tarhananız kısa sürede küflenir.
Tarhana bozulmaması için ne yapmalı?
Tarhananın havayla teması raf ömrünü kısaltır. Doğrudan güneş ışığına maruz kalan yerlerden ve sıcak ortamlardan (soba, doğalgaz) uzak tutulmalıdır. Bunun yerine serin, karanlık ve kuru bir yerde saklanmalıdır. Evde kileriniz varsa Tarhanayı orada saklayabilirsiniz.
Tarhana neden güneşte kurutulmaz?
Güneşte kurutma Tarhana hamurunu hazırladıktan sonra doğrudan güneşte kurutursanız, içindeki faydalı vitaminler kaybolacaktır.
Tarhana gölgede kaç günde kurur?
Yağlı kağıt serilmiş tepsiye de dökebiliriz, bu şekilde hamurun kalkması daha kolay olur. Bunu gölge bir yerde yapıyoruz. Yaklaşık 4-5 saat süren kurutma işleminin ardından kurumuş tarhana hamurunu elimizle parçalayıp mutfak robotuna döküyoruz. Robotta iyice çekip birkaç gün daha kurumaya bırakıyoruz.