İçeriğe geç

Savcı Sorgu Yapabilir Mi

Savcı sorguya girer mi?

CMK’nın 2. maddesinde sorgu, “şüpheli veya sanığın, soruşturma veya kovuşturma konusu suçla ilgili olarak hâkim veya mahkeme tarafından dinlenmesi” olarak tanımlanmaktadır. İfade alma kolluk kuvvetleri ve cumhuriyet savcısı tarafından yapılırken, sorgu mahkeme tarafından yapılır.

Savcı sorgulama yapabilir mi?

(6) Bilirkişi, gerektiğinde başkan, hâkim veya Cumhuriyet savcısı aracılığıyla mağdura, şüpheliye veya sanığa soru sorabilir. Ancak başkan, hâkim veya Cumhuriyet savcısı, bilirkişinin doğrudan doğruya kendisine soru sormasına da yetki verebilir.

Kolluk sorgulama yapabilir mi?

Kural olarak, savcı veya kolluk kuvvetleri dışındaki kişiler tarafından sorgu yapılması mümkün değildir. Sorgulamanın yetkili mahkeme tarafından bizzat yapılması gerekir.

Savcı soru sorar mı?

(1) Duruşmaya savcı, müdafi veya vekil olarak katılan avukat, usul ve yasaya uygun olarak duruşmaya çağrılan sanığa, katılımcılara, tanıklara, bilirkişilere ve diğer kişilere doğrudan soru sorabilir. Sanık ve katılanlar, mahkeme başkanı veya hâkim aracılığıyla da soru sorabilirler.

Savcının yetkileri nelerdir?

İlgili kanunlara göre Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, üst düzey kamu görevlileri hakkında soruşturma yapmak, suç duyurusunda bulunmak, kovuşturmaya yer olmadığına karar vermek, açılan davalarda savcılığı temsil etmek ve yasal işlem başlatmakla görevlidir.

Her savcının koruması olur mu?

Ceza muhakemeleri hukukumuzda savcının taraf olup olmadığına ilişkin doğrudan bir düzenleme bulunmamakla birlikte Ceza Muhakemeleri Kanunu’nun 160. maddesinin 2. fıkrasında; “Şüpheli veya sanık lehine ve aleyhine olan delilleri toplamak ve şüphelinin haklarını korumak bir görevdir” denilmektedir.

Savcı hangi bilgilere ulaşabilir?

Örneğin; Adli sicil, MERNİS, TAKBİS, POLNET ve Merkez Bankası veri tabanları ile yapılan entegrasyonlar sayesinde nüfus kayıtları, adli sicil kayıtları, ehliyet kayıtları, tapu kayıtları ve döviz kurları gibi veriler saniyeler içerisinde adli makamlara iletilebilecek.

Savcı incelemesi kaç gün sürer?

CBS TARAFINDAN MEKTUP GÖNDERİLDİĞİNDE, TALEP İNCELEME AŞAMASI GÖRÜLECEKTİR. Kararın incelenmesi 3 ila 15 gün arasında sürmektedir.

Savcı ifadeye nasıl çağırır?

Şüphelinin ifade vermeye çağrılması, şüphelinin önce emniyet müdürlüğüne, jandarma karakoluna, karakola veya Cumhuriyet savcılığına çağrılmasıyla yapılır. İfadesi alınacak kişi çağrıyla çağrılır; çağrılma sebebinin çağrılan kişiye açıkça bildirilmesi gerekir; gelmezse zorla getirilmiş sayılır (CMK m. 11).

Savcılık neden fotoğraf ister?

Teşhis, şüpheli veya sanığın mağdur veya tanığa gösterilerek kim olduğu veya suçun gerçek faili olup olmadığının belirlenmesi işlemidir.

Savcı tutukluyu serbest bırakabilir mi?

(2) Cumhuriyet savcısı, soruşturma evresinde adlî kontrol veya tutuklamanın artık gerekli olmadığına karar verirse şüpheliyi resen serbest bırakır. Kovuşturmaya yer olmadığına karar verilirse şüpheli serbest bırakılır.

Hakkımda şikayet varsa savcı kaç günde ifadeye çağırır?

Kişinin zorla getirilmesine karar verilirse, savcının ifade vermeye çağrılması için süre sınırı 24 saattir. Kişinin bu süre içinde hazır bulunması gerekir.

Savcı araştırma yapar mı?

Görev ve sorumlulukları nelerdir? Cumhuriyet savcısı; ihbar, şikâyet veya başka yollarla hukuka aykırı bir durum tespit ettiğinde, konuyu kanun çerçevesinde soruşturan, araştırma ve inceleme yapan kişidir.

Mahkemede Eller nasıl durmalı?

Bu duruş liderlerde ve komutanlarda sıklıkla görülebilir. Avuç içlerinin hızla birbirine sürtülmesi hazırlık ve heyecanın bir ifadesidir. Ellerin vücuda göre açısı da önemlidir. Alçaltılmış eller pasifliğin bir işaretidir, çünkü mahkemede suçlular yargıcı bu şekilde dinler.

Savcının mütalaası ne kadar önemli?

Savcının mütalaasının davada ne kadar önemli olduğu sorusuna dönersek, savcının mütalaası, dava dosyasında duruşmaya katılan savcının mütalaasıdır. Dolayısıyla mahkemenin, deliller üzerindeki mütalaaya uyma zorunluluğu yoktur!

Bir savcının yetkileri nelerdir?

Yetkileri; suçun ortaya çıkmasından sonra soruşturmayı başlatmak, açılan kamu davalarını dinlemek ve bazı hukuk davaları açmaktır.

Avukatlar sorguya girebilir mi?

CMK 149/3. maddesine göre; “Soruşturma ve kovuşturmanın her aşamasında avukatın şüpheli veya sanıkla görüşme, ifade verme veya sorgu sırasında yanında bulunma ve hukuki yardımda bulunma hakkı engellenemez veya kısıtlanamaz.”

Savcı ifadeye nasıl çağırır?

Şüphelinin ifade vermeye çağrılması, şüphelinin önce emniyet müdürlüğüne, jandarma karakoluna, karakola veya Cumhuriyet savcılığına çağrılmasıyla yapılır. İfadesi alınacak kişi çağrıyla çağrılır; çağrılma sebebinin çağrılan kişiye açıkça bildirilmesi gerekir; gelmezse zorla getirilmiş sayılır (CMK m. 11).

Savcı ifadesinden sonra ne olur?

Tanıklık ettikten sonra ne olur? İfadeniz alındıktan sonra soruşturma süreci devam eder. Kolluk kuvvetleri gerekli delilleri toplayacak ve savcıya sunacaktır. Savcı toplanan delilleri ve ifadenizi değerlendirerek suçlamada bulunabilir veya kovuşturma açmamaya karar verebilir.

Tavsiyeli Bağlantılar: Çerkez Peyniri Kaç Kalori

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir