Konya’nın ismi nereden gelmiştir?
Halk arasında yaygın bir rivayete göre, Horasan bölgesinden Anadolu’ya göç eden iki evliya, Konya’nın bağ ve bahçelerini görünce içlerinden biri, “Buraya yerleşelim mi?” diye sorunca, arkadaşı da, “Kon ya!” deyince, bu isim şehrin adı olarak yerleşmiş.
Konya ne zaman Konya oldu?
Günümüzde Konya, 40.813,52 km²’lik yüzölçümü ve 2 milyonu aşan nüfusuyla Türkiye Cumhuriyeti’nin en önemli şehirlerinden biridir. 1989 yılında metropol statüsüne kavuşmuştur.
Konya Araplar ismi nereden gelir?
Emeviler döneminde geçiş yolu görevi gören Konya, 723 yılında Araplar tarafından kısa bir süre fethedilmiş ve bölgeye az sayıda Arap yerleşmiştir. Bu nedenle Hacı Hasanbaşı’ndan Jandarma Komutanlığı’na kadar olan bölge kaynaklarda “Arap” olarak anılmaktadır.
Konya’yı kim yaptı?
Anadolu Selçukluları İznik’i devletin başkenti olarak seçmiş olsalar da, Birinci Haçlı Seferi sırasında İznik’i kaybettiklerinde, Konya’yı merkezleri yaptılar. Daha sonra Konya, Anadolu Selçukluları’nın mimari eserleriyle süslendi ve kısa sürede Anadolu’nun en gelişmiş şehirlerinden biri haline geldi.
Konya’nın kurucusu kimdir?
“Konya’nın Kurucusu; “Kazım Ağa”
Konyalılar yörük mü?
Selçuklular döneminde Makedonya’ya gelen Oğuzlar, Konya’dan geldikleri için Makedonya’da yaşayan yerel halk tarafından “Konyar” olarak adlandırılıyordu. Osmanlı döneminde Makedonya’ya gelen Oğuzlar, Anadolu’da hala yaşayan yerel halk tarafından “Yörük” olarak adlandırılıyordu. Oğuzlar Makedonya’ya “Yörük” adıyla geldiler.
Konyada eskiden kimler yaşadı?
Konya’nın yerleşim birimi olarak tarihi gelişimini etkileyen medeniyetler. 1. yüzyıl: Hitit medeniyeti. 1. yüzyıl: Frig ve Kimmer medeniyeti. 1. yüzyıl: Lidyalılar. 1. yüzyıl: Pers medeniyeti. 1. yüzyıl: Makedonlar. 1. yüzyıl: Roma medeniyeti. 7. yüzyıl: Sasaniler ve Müslüman Araplar.Diğer makaleler…
Konya olayı nedir?
Konya Ayaklanması, Anadolu’da Kurtuluş Savaşı’na karşı gelişen ayaklanmalardan biridir. Diğer ayaklanmalar gibi kısa sürede bastırılmıştır. Ayaklanmayı yöneten Delibaş Mehmet’in isminden dolayı Delibaş Ayaklanması olarak da bilinir. Ayaklanma bastırılmıştır.
Konya hangi ilden ayrıldı?
Konya Vilayeti bir Osmanlı vilayetidir. 1864 yılında Vilayet Nizamnamesi ile Karaman Vilayeti’nin kaldırılmasıyla kurulmuştur.
Konyayı kim işgal etti?
Bu doğrultuda 1831 yılı sonlarında oğlu İbrahim Paşa komutasındaki Mısır ordusunu Akka’ya gönderdi. Osmanlı kuvvetlerine karşı önemli başarılar elde ettikten sonra İbrahim Paşa komutasındaki Mısır ordusu ilerleyerek Konya’yı işgal etti.
Konya Türkiye’nin yüzde kaçı?
2023 Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi sonuçlarına göre Konya ilinin nüfusu 2.320.241 kişi olup, nüfus 85.372’dir.
Eski Konya neresi?
Eski Konya Yerleşimi: Sille Köyü, Konya, Türkiye – Tripadvisor.
Konya soyu nereden gelir?
Konya Ovası’nda bulunduğu bilinen ve Hitit tabletlerinde İkuwaniya adıyla anılan kentin, yer ve isim benzerliğinden dolayı Konya olduğu düşünülmektedir.
Konya adını nereden almış?
Konya isminin “kutsal temsil” anlamına gelen “ikon” sözcüğünden geldiği iddia edilmektedir. Bu konuda farklı anlatılar bulunmaktadır. Bunlardan biri; şehre musallat olan ejderhayı öldüren kişiye şükran ifadesi olarak bir anıt dikilir ve üzerine olayı anlatan bir resim çizilir. Bu anıtın adı “İkonion”dur.
Konya’nın neyi meşhur?
Konya’nın Meşhur YemekleriEtli Ekmek.Arabaşı ÇorbasıTirit KebabıKonya Papara.Mevlana Böreği.Konya ÇebiçBamya ÇorbasıErişteli Yoğurt ÇorbasıDaha fazla ürün…
Konya’nın resmi adı nedir?
Bizans kaynaklarında Tokonion olarak geçen şehrin ve bölgenin diğer isimleri şunlardır: Ycconium, Conium, Stancona, Conia, Cogne, Cogna, Konien, Konia… Araplar şehrin ismini Kuniya olarak değiştirmişler, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde bu isim Konya olmuştur. Şehir bugün hala Konya ismini taşımaktadır.
Konya’da hangi medeniyetler yaşadı?
Bölgede yapılan kazılarda Frig, Helenistik, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı yerleşimlerine ait buluntular ortaya çıkarılmıştır. Tarihi dönemlerde Anadolu ve Suriye’de büyük bir imparatorluk kuran Hititler de Konya’ya hükmetmiştir.
Konyada kimler yaşamış?
Tarihsel dönemlerde Hititler ve Lidyalılar, M.Ö. 6. yüzyılda Persler, Büyük İskender, Seleukoslar, M.Ö. 4. yüzyılda Bergama Krallığı, MS 2. yüzyılda Roma hüküm sürmüştür.
Konya Meram ismi nereden gelir?
Meram kelimesi Konyalı’dan gelir; “amaç, istek, hedef, amaç, konu” anlamına gelir. Herkesin görmek, bilmek, ziyaret etmek ve deneyimlemek için can attığı bu cennet, onun özel ismi haline gelmiştir. Bu yüzden aklıma geldi.