Burdur’un özellikleri nelerdir?
Burdur, Akdeniz Bölgesi’nin iç kesiminde ve Göller Bölgesi adı verilen bölgede yer almaktadır. İl toprakları 36-53 ve 37-50 derece kuzey enlemleri ile 29-24 ve 30-53 derece doğu boylamları arasında yer almaktadır. İlin yüzölçümü 6883 km2’dir. Topraklarının %60,6’sı dağlık, %2,7’si plato, %19’u ova ve %17’si ovadır.
Burdur denince akla ne gelir?
Burdur denince akla gelen en güzel yerlerden biri de Türkiye’nin en ünlü doğa harikalarından biri olan Salda Gölü’dür. Burdur’un Yeşilova ilçesinde, ilçe merkezine 4 km uzaklıkta, ormanlık tepeler, kayalık arazi ve küçük alüvyonlu ovalarla çevrili, hafif tuzlu bir karstik göldür.
Burdur’un neyi meşhur?
Burdur’un meşhur yemekleri: Testi Kebabı, Burdur Şiş, Çekme Et, Ceylan Böreği, Peynirli Pide, Erik Böreği, Teneke Şiş, Mısır Böreği.
Burdur’da en çok ne yetişir?
Üretimde tahıllar ve yem bitkileri ön plandadır, bunu endüstriyel bitkiler takip eder. Ülke üretiminin %4’ünü oluşturan İnsuyu bölgesinin yeşil fasulye üretimi, Türkiye üretiminde 8. sırada yer almaktadır.
Burdur hangi ilden ayrıldı?
1839 Tanzimat hareketinden sonra Burdur, Kütahya Vilayetinden ayrılarak Konya Vilayeti Isparta Valiliğine bağlanmıştır. Bu bağımlılık 1850 yılına kadar sürmüştür. Daha sonra özellikle Saden’in oğlu Hacı İsmail Ağa, Burdur’u sancak yapmaya çalışmışlar ve 1872 yılında Burdur sancak olmuştur.
Burdur’un geçim kaynağı nedir?
Ekonomisi büyük ölçüde tarım ve hayvancılığa dayanan Burdur, son yıllarda mermer ve doğal taş sektöründe önemli ilerlemeler kaydetmiştir. İlimizin ekonomisinin yüzde 40’ını süt üretimi ve buna bağlı bitkisel üretime dayalı hayvancılık oluşturmaktadır.
Burdur’un doğal güzellikleri nelerdir?
Doğal güzelliklerSALDA KAYAK MERKEZİ GÖLLERİ.Burdur GölüKarataş GölüYarışlı GölGölhisar GölüYerler.Gölhisar Böğrüdelik YaylasıDaha fazla ürün…
Burdur’un hangi hayvanı meşhur?
Burdur sırtlan avcılığı insanlık tarihinde başlar ve ne yazık ki günümüzde de devam etmektedir, ancak çevresel felaketler nedeniyle sayısız hayvan nesli tükenmiştir. Nesli tükenen hayvan ırklarından biri de Burdur bölgesinin ünlü sırtlanlarıdır.
Burdur’un eski adı nedir?
Türklerin, antik çağda Pisidya olarak adlandırılan Burdur bölgesine gelişi, 1071 Malazgirt zaferine dayanır. Günümüzdeki Burdur toprakları, 1391 yılında Yıldırım Beyazıt tarafından Osmanlı topraklarına katılmış, 1872 yılında Burdur Sancağı kurulmuştur.
Burdurdan ne alınır?
Burdur ziyaretinizde almadan ayrılmamanız gereken hediyelikler şunlardır: bakır çaydanlık, kahve cezvesi, ceviz ezmesi, ibecik kumaşı, renkli tekstiller ve ibecik bebekleri. Burdur’da önemli geleneklerden biri olan bakırcılık, bakır çaydanlık ürünlerini de beraberinde getirmiştir. Süs olarak kullanılır.
Burdur’un hangi tatlısı meşhur?
Burdur’un en meşhur tatlısı ceviz ezmesidir. Burdur’a gidenler bu lezzeti tatmadan şehirden ayrılamazlar. Lezzetinin sırrı bölgede yetişen ceviz ve şekerde gizlidir.
Burdur’da nereler gezilir?
Burdur’da Gezilecek YerlerSalda Gölüİnsuyu Mağarasıİncir HanıKremna Antik KentiBurdur Kent OrmanıBurdur Arkeoloji MüzesiSagalassos Antik KentiDoğa Tarihi MüzesiDiğer makaleler…
Burdur’da hangi hayvanlar var?
Boynuzgaga (Oxyura leucocephala), Flamingo Dalgıçkuşu, Sakar Dalgıçkuşu, Yeşilbaş Ördek, Alman Kurdu, Küçük Batağan, Büyük Tepeli Batağan, Kara Boyunlu Batağan, Karabatak, Büyük Akbalıkçıl, Gri Balıkçıl, Çamurcun, Geyik Başlı Patka ve Kara Başlı Martı, Atmaca, Kızıl Atmaca, Keklik, Bıldırcın ve çakal gibi kuş türleri, Kurt Tilki, Sansar, Sincap, Tavşan, …
Burdur kışın soğuk mu?
İlin iklimi genelde kışları soğuk ve yağışlı, yazları ise sıcak ve kuraktır.
Burdur nasıl bir şehirdir?
Genel bilgi / rehber. Burdur, Akdeniz’de yer alır ve Antalya’dan yüksek dağlarla ayrılır. Şehrin tarihi 300. yüzyıla kadar uzanır.
Burdur nasıl bir şehir?
Burdur, binlerce yıllık tarihi, el değmemiş doğal güzellikleri ve renkli kültürü ve doğasıyla Anadolu’nun büyüleyici bir şehridir. Batı Akdeniz’de bulunan Burdur, Teke bölgesinin kültürel başkenti ve göller, güller ve kalpler diyarı olarak kabul edilir.
Burdur kışın soğuk mu?
İlin iklimi genelde kışları soğuk ve yağışlı, yazları ise sıcak ve kuraktır.
Burdur’un gelenek ve görenekleri nelerdir?
Doğum ve Ölümle İlgili Gelenekler Burdur ve çevresinde geleneklerden bahsedecek olursak; odun atma, bayram yemekleri, Siyret yemeği, güreş, Gog alayı (yağmur duası) ve ziyafet etkinlikleri satış faaliyetleri olarak sıralanabilir.
Burdur’un tarihi yerleri nelerdir?
Burdur’a seyahat ettiğinizde mutlaka görmeniz gereken tarihi eserler şunlardır: Sagalassos Antik Kenti, Kibyra Antik Kenti, Inncir Hanı, Bakibey Konağı, Taş Oda Konağı, Kremna Antik Kenti ve Susuz Kervansarayı.